Proces

Wat zijn de randvoorwaarden voor de personeelsvertegenwoordiging om het pensioentraject goed te kunnen doorlopen? Wat is nodig om je rol goed te vervullen?

Rol personeelsvertegenwoordiging

Heeft de personeelsvertegenwoordiging een rol? En zo ja welke? En is deze als er meerdere pensioenregelingen zijn binnen de onderneming voor iedere pensioenregeling hetzelfde? Lees hier meer

Uitgangspunt is dat de personeelsvertegenwoordiging op grond van artikel 35b lid 5 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een adviesrecht heeft voor elk voorgenomen besluit van de werkgever tot vaststelling, wijziging of intrekking van de pensioenregeling, mits het ten minste een vierde deel van het totale aantal medewerkers treft. Als er een pensioenregeling is zal snel aan dit criterium zijn voldaan. 

Het aan het begin van het traject de omvang van de rol van de personeelsvertegenwoordiging met de werkgever afstemmen verkleint de kans op onduidelijkheid – of zelfs discussie – hierover tijdens het traject. Hoe kijkt de werkgever hiernaar en is de personeelsvertegenwoordiging het hiermee eens?

Capaciteit en continuïteit

Om dit traject goed uit te kunnen voeren is het belangrijk te beseffen dat het een omvangrijk traject betreft met complexe vraagstukken. Je moet voldoende tijd kunnen vrijmaken: tijd om te overleggen, tijd voor achterban-overleg en tijd om kennis te vergaren.

Mogelijke aandachtspunten zijn:

  • Organisatie
    Hoe wil de personeelsvertegenwoordiging de capaciteit inzetten? Pensioen is een belangrijk dossier, maar vast niet het enige dossier waar de personeelsvertegenwoordiging zich de komende tijd mee bezig houdt. Wellicht wordt er al gewerkt met commissies, maar als dit niet zo is kan het goed zijn dit in een vroeg stadium te bespreken. 
    Gaat de voorkeur uit naar het verdelen van de dossiers en wat zou een taakverdeling kunnen zijn? 
  • Continuïteit 
    Wat zijn de zittingstermijnen van de leden van de personeelsvertegenwoordiging? Wanneer zijn de verkiezingen en wat betekent dat voor de kennis op dit dossier? Mogelijk zijn er collega’s die niet meer in de personeelsvertegenwoordiging zitten, maar in het verleden betrokken zijn geweest bij het pensioendossier en kunnen helpen. 
  • Tijd
    Het pensioendossier kan best een tijdrovend dossier zijn. Welke tijd is beschikbaar tijdens ‘normale’ werktijd? Is dit voldoende? En wat als het niet past? In overleg treden (zowel onderling als met de werkgever) voorkomt verrassingen in de toekomst.

Scholing

Het is goed voorstelbaar dat het onderwerp pensioen geen dagelijkse kost is. Op dit platform is informatie te vinden, maar ook een cursus of opleiding kan gewenst zijn.

De beginperiode van het traject is een goed moment om in kennis te investeren. Welke cursussen zijn er? Wie gaat deze volgen én past het volgen van de opleiding binnen de afgesproken aantal scholingsdagen én het beschikbare budget? 

Leden van de personeelsvertegenwoordiging hebben het recht zich een aantal dagen per jaar (af te stemmen met de werkgever) onder werktijd en met behoud van loon te scholen (artikel 35c lid 3 en art. 18 lid 1 en 2 WOR). Bespreek de ideeën en wensen van de personeelsvertegenwoordiging met de werkgever. 

Inhuren (eigen) deskundige

De overgang naar een andere pensioenregeling onder het nieuwe pensioenstelsel vraagt om specialistische kennis. Wanneer deze kennis ontbreekt kan de personeelsvertegenwoordiging een adviseur inhuren. Voor het inhuren van een adviseur is in principe geen toestemming nodig van de werkgever als hier geen kosten aan zijn verbonden of als de personeelsvertegenwoordiging een eigen budget heeft als bedoeld in artikel 22 lid 4 WOR. In andere situaties moet wel toestemming gevraagd worden aan de werkgever.  

Voor het in kaart brengen van de huidige situatie en algemene informatie/ voorlichting over (de gevolgen van) de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel kan het gebruik maken van de deskundige van de werkgever (kosten)efficiënt zijn. Voor het toetsen van de voorstellen van de werkgever en/of het formuleren van eigen voorstellen is het inschakelen van een eigen deskundige raadzaam. 

Natuurlijk is de opdracht aan de deskundige belangrijk. Om de opdracht vast te kunnen stellen is het handig eerst de uitgangspunten in kaart te brengen en de beschikbare stukken alvast te verzamelen. 

Verder lezen: