Inhoud

Samen met de werkgever bepaal je de komende jaren de koers hoe de pensioenregeling eruit komt te zien voor jezelf en jouw collega’s. Ieder traject/project heeft een beginpunt en een eindpunt. Waar sta je nu en waar wil je naar toe? Met de uitgangspunten bepaal je de kaders waar de pensioenregeling aan moet voldoen. 

Startpunt: huidige regeling(en)

Als personeelsvertegenwoordiging wil je het pensioen van jouw collega’s (en jezelf) goed regelen. Ook heb je de taak om het belang van de werkgever/onderneming hierbij in het oog te houden. Om te kunnen beoordelen wat er voor (welke groepen van) jouw collega’s gaat veranderen en wat dit betekent voor jouw werkgever/de onderneming moet je weten wat de huidige afspraken over pensioen zijn. 

Pensioendriehoek
De afspraken over pensioen – de pensioenovereenkomst - zijn vaak vastgelegd in de arbeidsovereenkomst met een verwijzing naar het pensioenreglement. Maar ook in de uitvoeringsovereenkomst tussen werkgever en pensioenuitvoerder (de verzekeraar/PPI) kunnen afspraken staan die van invloed zijn op de pensioenovereenkomst
Het uitgangspunt van de Pensioenwet is namelijk een driehoeksverhouding tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder.

Hoe als personeelsvertegenwoordiging te bepalen wat de pensioenafspraken zijn en wat deze nu eigenlijk betekenen? 

In onderstaande checklist zijn de documenten opgesomd die je nodig hebt om de huidige pensioenregelingen in kaart te brengen. In de documenten uit de checklist staat regelmatig juridische/ technische taal. Vraag hulp om inzichtelijk te krijgen wat er staat. 

Besluiten

Welke keuzes de personeelsvertegenwoordiging moet maken hangt deels af van de huidige situatie. De belangrijkste keuzes zijn in onderstaande afbeelding opgenomen. 

* Denk hierbij aan de premie, de verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer, arbeidsongeschiktheidspensioen, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, keuzemogelijkheden in de uitkeringsfase, ANW-hiaat etc. 

Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot het maken van die keuzes die nodig zijn vanwege de wetswijziging. Het kan best zijn dat de pensioenwensen ook zijn veranderd in de loop der tijd. Willen de werknemers bijvoorbeeld meer of minder keuzevrijheid? 

Dit platform biedt informatie over de verschillende keuzes. Sommige informatie is reeds beschikbaar en aan andere informatie wordt nog gewerkt. Neem geregeld een kijkje op het informatieplatform. Klik hier voor het overzicht van de informatie die nu beschikbaar is.
 

Visie en uitgangspunten

Waar ga je je keuzes op baseren? Wat zijn de uitgangspunten? Voordat je de (technische) inhoud induikt is het verstandig bepaalde uitgangspunten- een pensioenvisie - vast te stellen. Waar moet de pensioenregeling aan voldoen? Hoe eerder je hierover nadenkt, hoe eerder je de uitgangspunten van de personeelsvertegenwoordiging aan de werkgever kenbaar kunt maken.

Ook voor de werkgever is het prettig tijdig te weten welke uitgangspunten de personeelsvertegenwoordiging hanteert. Als de personeelsvertegenwoordiging deze kenbaar maakt nadat de werkgever met een concreet voorstel is gekomen, zal dit – als het voorstel niet aansluit bij de kaders – vertraging opleveren in het proces. Bovendien is het vaak lastiger de werkgever op (onderdelen op) andere gedachten te brengen als het voorstel al grotendeels is uitgewerkt. 

Ook om deze reden is het goed als personeelsvertegenwoordiging op tijd aan de slag te gaan met het pensioendossier.  

In bovenstaande afbeelding staan een aantal voorbeeldvragen die de personeelsvertegenwoordiging kunnen helpen bij het formuleren van de uitgangspunten. 

De pensioenvisie: wat wil je graag en wat is er mogelijk? De toekomstvisie betreft zaken die misschien nu nog niet haalbaar zijn, maar waar je wel afspraken over kunt maken over hoe daar op termijn te komen. De uitgangspunten zijn concrete waarden waar je de nieuwe pensioenregeling/pensioenafspraken aan wilt toetsen: de kaders waaraan de pensioenregeling(en) moet(en) voldoen. De pensioenvisie en de toekomstvisie helpen je om de uitgangspunten te bepalen.

Verder lezen: