Voor de verschillende fases is hieronder informatie te vinden voor werkgevers(-) en werknemersorganisaties. De informatie wordt regelmatig geactualiseerd, uitgebreid en aangevuld.
Voorbereiding
Breng in kaart wie wanneer welke rol/verantwoordelijkheid heeft en werk vanaf de start samen. Een projectplan en projectstructuur zijn handige hulpmiddelen bij het overzichtelijk maken van de werkzaamheden voor de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel.
Bepaal het beginpunt, uitgangspunten en randvoorwaarden voor het gewenste einddoel. In de beginfase staat niet het maken van keuzes, maar het voorsorteren op deze keuzes centraal. Dit is een noodzakelijke voorbereiding om in de volgende fase geïnformeerde besluiten te kunnen nemen.
In het vernieuwde pensioenstelsel zijn er alleen nog premieregelingen. Welke premieregeling past het beste en wat zijn de verschillen tussen de premieregelingen.
Een nabestaandenpensioen is geen wettelijke verplichting, maar wel een gebruikelijk onderdeel van een pensioenregeling. Lees wat er wijzigt en welke keuzes moeten worden gemaakt bij de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel.
Bij de overstap naar het vernieuwde pensioenstelstel gaat iedereen (op termijn) over naar een vlakke premie. Dit betekent een afschaffing van de doorsneesystematiek en de progressieve beschikbare premie.
De transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel kent verschillende aspecten. Lees over invaren, de verruiming van de indexatiemogelijkheden, het transitie-ftk en hoe zij zich tot elkaar verhouden. Deze onderwerpen en het (besluitvormings)proces zijn inzichtelijk gemaakt mede aan de hand van (stroom)schema’s.