Eerbiedigende werking

Eerbiedigende werking bij de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel voor een verzekerde regeling

Voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zult u een aantal belangrijke keuzes moeten maken. Voordat u kunt kijken naar een contract (en de mogelijkheden/ het aanbod in de markt) zult u de vraag moeten beantwoorden of u kiest voor het overgangsrecht: de eerbiedigende werking. 

De eerbiedigende werking is uitgewerkt aan de hand van de volgende onderwerpen:

  1. Overstappen op een vlakke premie
  2. Eerbiedigende werking: wat houdt het in?
  3. Compensatie

De eerbiedigende werking is uitgewerkt in beeld aan de hand van een animatie.


Beeldtitel:
Nieuwe pensioenregels en eerbiedigende werking

[Voice-over]

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Dat betekent dat alle bestaande pensioenregelingen moeten worden aangepast. Een van de wijzigingen is dat de premie niet meer stijgt met de leeftijd van de werknemer. Het nieuwe pensioenstelsel kent alleen een vlakke premie. Bouwen werknemers pensioen op bij een verzekeraar of premie pensioen instelling en heeft de pensioenregeling een stijgende premie, Dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor een overgangsregeling.


Eerbiedigende werking. Eerbiedigende werking houdt in dat werknemers die in dienst zijn op het moment dat hun organisatie overstapt op een nieuwe pensioenregeling, hun stijgende premie mogen behouden. Werknemers die na de overstap in dienst treden, doen automatisch mee in de nieuwe pensioenregeling met een vlakke premie. Deze premie stijgt niet mee als ze ouder worden. Werkgevers en werknemers hebben dus twee opties.


Optie één gebruik maken van de eerbiedigen de werking Huidige werknemers behouden hun stijgende premie en voor nieuwe werknemers geldt de vlakke premie of optie twee volledig overgaan op de nieuwe pensioenregeling. Alle werknemers, huidig en nieuw, krijgen dan een vlakke premie. Wat zijn de voor en nadelen van optie 1? Eerbiedigende werking. Laten we ze eens op een rijtje zetten.


Wij eerbiedigende werking. Behouden de huidige werknemers hun stijgende premie? De werkgever hoeft werknemers daarom niet te compenseren voor de overstap naar een vlakke premie. Hiermee kan je de kosten in de tijd spreiden. Door gebruik te maken van je bedriegende werking is er bovendien geen sprake van transitie effecten. Om die reden is de werkgever niet verplicht om een transitieplan te maken.

Een nadelig gevolg van eerbiedigende werking is dat er twee regelingen naast elkaar lopen één voor de huidige werknemers en één voor de nieuwe werknemers. Dat betekent extra administratie en een verschil in arbeidsvoorwaarden. De werkgever draagt namelijk verschillende premies af voor werknemers met dezelfde leeftijd en functie. Dit kan lastig uit te leggen zijn. Kiezen voor eerbiedigende werking kan er ook voor zorgen dat een werknemer minder makkelijk wisselt van baan.


Als een werknemer ergens anders in dienst treedt, betekent dit automatisch een nieuwe pensioenregeling met een vlakke premie. Wat zijn de voor en nadelen van de tweede optie? De volledige overstap? Bij een volledige overstap geldt één regeling met een vlakke premie voor alle werknemers. Huidig en nieuw. Dit is makkelijker uit te leggen. Ook zijn er minder verschillen tussen jong en oud.


De premie is altijd hetzelfde percentage, ongeacht de leeftijd. Een gevolg van volledig overstappen naar een vlakke premie is dat de werkgever meer premie moet afdragen voor jongere werknemers en oudere werknemers adequaat moet compenseren voor inleg die ze mislopen. De werkgever kan de kosten hiervoor niet in de tijd spreiden. De nieuwe pensioen regels zijn ingegaan op 1 juli 2023.


Nu gaat de transitie plaatsvinden. Een eerste belangrijke keuze in de transitie is of huidige werknemers hun stijgende premie behouden met eerbiedigende werking of dat zij net als nieuwe werknemers overstappen op een vlakke premie. De voor en nadelen hebben we toegelicht. Wat het beste past is aan werkgevers en werknemers. Ga daarom het gesprek aan. Maak hem weloverwogen keuze en leg deze ook uit, bijvoorbeeld aan de ondernemingsraad.


En wacht niet te lang, want op 1 oktober 2027 moet dit besluit zijn genomen. Op 1 januari 2028 is het uiterste overstap moment naar het nieuwe pensioenstelsel. Meer weten? Ga dan naar werkenaanonspensioen.nl Deze informatie wordt u aangeboden door de initiatiefnemer. De partijen van werkenaanonspensioen.nl

Eindleader
Logo Werken aan ons Pensioen

Op werkenaanonspensioen.nl vindt u informatie van, voor en door partijen die betrokken zijn bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel.