Communicatie tijdens de transitie

Communicatie voor pensioenfondsen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel

Pensioenfondsen kiezen in het nieuwe stelsel voor een solidaire premieregeling of een flexibele premieregeling. De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel leidt er toe dat communicatie over pensioen nóg belangrijker wordt. 

De fondsdeelnemer wordt straks geconfronteerd met zaken die hij/zij zeer waarschijnlijk in het oude stelsel niet gewend was. De fondsdeelnemer moet – net als voorheen – weten welke keuzemogelijkheden hij/zij met zijn/haar pensioen heeft. En ook wat de gevolgen van zijn/haar keuzes (kunnen) zijn. Dit noemen we handelingsperspectief. Voor dit handelingsperspectief is het nodig dat de fondsdeelnemer goed geïnformeerd wordt. 

Dat vraagt om extra – en deels andere – communicatie vanuit het pensioenfonds. Pensioenfondsen moeten inspelen op de grotere informatiebehoefte van de fondsdeelnemer. Dat is de zorgplicht van pensioenfondsen. De fondsdeelnemer verwacht bovendien informatie die steeds meer voor hem/haar op maat is gemaakt. De fondsdeelnemer moet die informatie ook nog eens op het juiste moment ontvangen. AFM houdt daar ook toezicht op.

Naast duidelijk, begrijpelijk en evenwichtig, moet communicatie vanuit het pensioenfonds vooral ook relevant zijn. Dat wil zeggen: op het juiste moment, via het juiste kanaal en voor de juiste fondsdeelnemer.

Communicatie over pensioen was al belangrijk. En is door de invoering van het nieuwe stelsel alleen maar belangrijker geworden. 

De volgende onderwerpen worden uitgelicht:

  1. Wat maakt de transitie naar het nieuwe stelsel zo bijzonder?
  2. Pensioencommunicatie en draagvlak
  3. Communicatiestrategie
  4. Samenwerking
  5. Handige hulpmiddelen en onderzoeken