Randvoorwaarden en uitgangspunten

Randvoorwaarden en uitgangspunten tijdens de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel voor pensioenfondsen

Sociale partners zullen – in afstemming met het pensioenfondsbestuur – de komende tijd de ‘pensioenkoers’ gaan bepalen: hoe komt de pensioenregeling eruit te zien voor de werknemers in een bedrijfstak, sector of beroepsgroep. Bij het maken van keuzes tijdens de transitie komen vier aspecten duidelijk naar voren: evenwichtige belangenafweging, uitvoerbaarheid, financiële haalbaarheid en uitlegbaarheid. Deze hoofdcriteria moeten bijdragen aan een toekomstbestendige pensioenregeling met stabiele premies en uitkeringen. 

Een omvangrijk meerjarig transitietraject vraagt om expliciete ruimte op de agenda’s van werknemers- en werkgeversorganisaties en pensioenfondsbesturen. Denkbaar is dat een projectplan wordt ontworpen met een helder beginpunt en een stip op de horizon. Inzicht in de huidige situatie en de wensen zijn het vertrekpunt. Beiden zijn bepalend voor het invullen van het proces en bevatten input voor de te maken keuzes op weg naar een gewijzigde pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel. 
De tussenliggende stappen naar het einddoel vormen vervolgens de inhoud. Het einddoel kan wellicht nog niet in detail worden uitgewerkt, maar het kanaliseren van de te maken keuzes – onder andere door het vaststellen van de randvoorwaarden en uitgangspunten – helpt grip te houden op de complexiteit. Inzicht in de huidige situatie en de wensen zijn het vertrekpunt en bepalend voor het proces. 

Als zowel sociale partners als het pensioenfondsbestuur de uitgangspunten en randvoorwaarden inventariseren, beschikbaar stellen en vervolgens bij elkaar verifiëren en eventuele aannamen toetsen ontstaat een integraal overzicht. 

Wat het beginpunt is, welke uitgangspunten en randvoorwaarden gelden en wat (op hoofdlijnen) het gewenste einddoel is zal per situatie/bedrijfstak verschillen. De onderliggende stappen zijn evenwel grotendeels gelijk en uitgewerkt: