Relatie

Hoe eerder je helder hebt waar je staat met de huidige pensioenregeling en waar naar je toe wilt of wat jullie wensen zijn, hoe eerder je inhoudelijk het gesprek kunt voeren met jouw collega’s en de werkgever. Samen met de werkgever stel je het tijdpad vast.

Achterban informeren

Goed contact met de achterban is belangrijk. Niet alleen om de werknemers goed te vertegenwoordigen, maar ook om hen bij de medezeggenschap te betrekken. Dit zorgt voor draagvlak. Daarnaast kan de personeelsvertegenwoordiging de inbreng van de werknemers gebruiken in de overleggen/contacten met de werkgever. De werkgever moet de personeelsvertegenwoordiging in de gelegenheid stellen achterbanberaad te houden en hiervoor faciliteiten ter beschikking stellen (artikel 17 en 18 WOR). Het ligt voor de hand dat de personeelsvertegenwoordiging en de werkgever over het houden van dit beraad afspraken maken.

Wie is de achterban? 

Dé achterban bestaat niet. Het is belangrijk om te bepalen wie de achterban is voor de verschillende te nemen besluiten. Als er een excedentregeling is zal deze bijvoorbeeld niet voor alle werknemers gelden. 

Verschillende belangen

Binnen de achterban zullen er verschillende belangen zijn. In het pensioendossier zullen de gevolgen van de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel niet voor alle werknemersgroepen hetzelfde zijn. Kijk goed wat de gevolgen van een besluit/keuze zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën. En is er bijvoorbeeld een verschil tussen de positie van de huidige en toekomstige werknemers? 

Leg je oor te luister bij de verschillende groepen werknemers binnen de achterban. De jongere generaties werknemers zijn mogelijk minder geïnteresseerd in pensioen dan de oudere generaties. Een uitdaging voor de personeelsvertegenwoordiging om ook de jongere generaties te betrekken en interesseren. In het vernieuwde pensioenstelsel bouw je namelijk het grootste deel van je pensioen op in het begin van je werkzame leven.  

Achterban informeren

De personeelsvertegenwoordiging moet de achterban in ieder geval inlichten over de zaken die spelen. Dit doet de personeelsvertegenwoordiging door de agenda van de vergaderingen te publiceren en verslag te doen van de vergaderingen. 

Algemene informatie

Bij het pensioendossier zou de personeelsvertegenwoordiging (samen met de werkgever) ook de werknemers in de beginfase alvast op de hoogte kunnen stellen over het vernieuwde pensioenstelsel. 
Dit kan vrij eenvoudig door bijvoorbeeld de video’s van de Rijksoverheid op het intranet te plaatsen of door gebruik te maken van de  toolbox die op dit informatieplatform te vinden is. 
Een aantal van de uitingen in de toolbox kunnen eenvoudig worden omgezet in de eigen huisstijl.


Andere handige sites zijn:  

Mailadressen werknemers

Het is belangrijk dat de pensioenuitvoerder -het pensioenfonds- beschikt over de persoonlijke emailadressen van de werknemers. 

Het pensioenfonds zal de werknemers willen informeren over de nieuwe pensioenregeling, maar ook als de werknemer bepaalde keuzes moet maken. Dit zijn belangrijke keuzes: over de mate van risico die een werknemer wil nemen bij beleggingen, het opnemen van een bedrag ineens of het uitruilen van ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen. 

Ook voor jongere werknemers is het belangrijk dat het pensioenfonds hen op een persoonlijk emailadres kan bereiken. Gaat een werknemer bijvoorbeeld uit dienst en wordt zzp-er of gaat de werknemer een jaar met sabbatical dan zijn er belangrijke keuzes te maken over bijvoorbeeld het voortzetten van het nabestaandenpensioen.

Zeker met de aankomende transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is het belangrijk dat het pensioenfonds de werknemers kan informeren. Doe jezelf en je collega’s daarom een groot plezier en roep bij achterbanoverleggen, op intranet of via een email op tot het doorgeven van de persoonlijke emailadressen aan het pensioenfonds.

Goede relatie met achterban

Over hoe de relatie met de achterban goed vorm te geven heeft de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) voor de ondernemingsraad en de werkgever/bestuurder een aantal suggesties uitgewerkt. Doe er als personeelsvertegenwoordiging je voordeel mee. 

Overleg met de werkgever

Formeel overleg met de werkgever vindt plaats in een overlegvergadering. In deze vergadering praten de personeelsvertegenwoordiging en de werkgever over onderwerpen die de organisatie en de werknemers aangaan. 

Voor de overlegvergadering kunnen beide partijen punten aandragen ter bespreking. Ook voorgenomen besluiten die ter advisering of voor instemming zijn voorgelegd, worden tijdens de overlegvergadering besproken. De personeelsvertegenwoordiging en de werkgever zijn verplicht om binnen twee weken met elkaar in een overlegvergadering bijeen te komen als één van beide partijen met een toelichting van de reden hierom vraagt. 

De personeelsvertegenwoordiging kan dus het onderwerp pensioen agenderen voor een overlegvergadering. Met het oog op het proces en het projectplan is het belangrijk dat de personeelsvertegenwoordiging en de werkgever tijdig afstemmen. Onderstaande afbeelding geeft aan welke onderwerpen bij een eerste overlegvergadering over pensioen aan de orde zouden kunnen komen.
 

Het belangrijkste is dat de werkgever en de personeelsvertegenwoordiging het proces afstemmen: het tijdpad moet overeenkomen en werkbaar zijn. Een projectplan geeft houvast en duidelijkheid maar werkt alleen als zowel de werkgever als de personeelsvertegenwoordiging zich committeren aan de te nemen stappen. Dit betekent overigens niet dat het projectplan al tot in detail moet zijn uitgewerkt. Naarmate het traject vordert zal het projectplan concreter worden. Stem de nadere invulling/ aanscherping van het projectplan ook gedurende het traject regelmatig af en voer wijzigingen in overleg door.

Verder lezen: