Rol adviseur

Voor veel werkgevers is pensioenmaterie geen dagelijkse kost. Toch zult u belangrijke besluiten moeten nemen over complexe materie. Alle keuzes die tijdens het transitieproces worden gemaakt, moeten worden onderbouwd of vereisen het maken van berekeningen. Niet alleen is een goede onderbouwing en vastlegging een vereiste voor het transitieplan, maar is evenzo belangrijk in de verantwoording over de gemaakte keuzes richting uw werknemers. Een goede schriftelijke vastlegging waarborgt duidelijkheid van het proces. Veel werkgevers laten zich dan ook bijstaan door een adviseur.

  • Voorlichten
    Een adviseur beschikt over de deskundigheid om een inschatting te maken welke informatie nodig is voor werkgever en werknemers bij het maken van de verschillende (noodzakelijke) keuzes op weg naar een ander pensioencontract. Naast de taakverdeling kan de adviseur ook de rollen, met het oog op de gezamenlijke verantwoordelijkheid, in kaart brengen. 

    Als werkgever moet u de pensioenregeling onderbrengen bij een pensioenuitvoerder (een verzekeraar/PPI/pensioenfonds). De adviseur kan het aanbod inzichtelijk maken. Wat zijn de mogelijkheden bij uw huidige pensioenuitvoerder, waar moet de pensioenregeling aan voldoen als u de regeling daar voortzet en wat zijn eventueel alternatieven? 

  • Adviseren
    Een adviseur kan uiteraard ook adviseren. Wat past bij uw onderneming? Wat is een goed moment om over te stappen? Hoe de werknemers te betrekken (en de kans op juridische procedures zoveel mogelijk te voorkomen)? Daarnaast hanteren veel pensioenuitvoerders als eis dat een financieel adviseur betrokken is bij het onderbrengen van de pensioenregeling.

Als er één adviseur betrokken is dient duidelijk te zijn voor wie de adviseur werkt. Vaak zal de adviseur door de werkgever zijn ingeschakeld. Hoewel de belangen van de werkgever en de werknemers grotendeels parallel zullen lopen is dat niet altijd het geval. Het moet de werknemers vanaf het begin steeds duidelijk zijn dat de adviseur van de werkgever de werknemers kan voorlichten maar NIET adviseren.

Overigens heeft een ondernemingsraad het recht een eigen adviseur in te schakelen. Een personeelsvertegenwoordiging heeft dit recht niet, maar kan de werkgever wel om toestemming vragen zelfstandig advies in te winnen.

Het inschakelen van een eigen adviseur door de ondernemingsraad/ personeelsvertegenwoordiging heeft veelal voordelen voor de werkgever. Een eigen adviseur borgt de kwaliteit van het kennisniveau aan werknemerszijde. Om uw voorstellen te kunnen beoordelen en met de werknemers te bespreken moet de ondernemingsraad/ personeelsvertegenwoordiging in staat zijn de inhoud te begrijpen. Het proces zal waarschijnlijk sneller verlopen als beide partijen worden bijgestaan door professionele adviseurs.