Op deze pagina vindt u een aantal feiten en cijfers uit de voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen van zomer 2025.
Mijlpalen uit de transitieperiode
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 1 juli 2023 in werking getreden, sindsdien zijn de bij de pensioentransitie betrokken partijen hard aan het werk om de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel te realiseren. Hieronder is weergegeven waar de transitie zich bevindt in de tijd.
Invaardata pensioenfondsen
Per 1/7/25 zijn vijf pensioenfondsen overgestapt en ingevaren zijn naar de nieuwe regeling. De verwachting is dat het komende half jaar 36 pensioenfondsen de voorbereidingen treffen om per 1/1/26 over te stappen naar de nieuwe regeling. Vanaf volgend jaar ontvangen of bouwen bijna 11 miljoen deelnemers hun pensioen (op) op grond van het nieuwe pensioenstelsel. Een aantal fondsen (80) heeft de invaardatum uitgesteld.
Omzetting van contracten door verzekeraars en PPI’s
Tot nu toe is 7% van de contracten bij verzekeraars en 9% van de contracten bij PPI’s omgezet. Ten opzichte van de vorige voortgangsrapportage is de verwachting van het aantal omzettingen van contracten in 2026 en 2027 toegenomen. Bij PPI’s is de verwachting van het aantal om te zetten contracten in 2028 gedaald.
Vertrouwen in pensioen in Nederland
In het tweede kwartaal van 2025 is een stijging zien in het vertrouwen ten aanzien van pensioen. De vertrouwensscore heeft hiermee het hoogste punt bereikt sinds de start van de metingen. Alle onderliggende vertrouwensaspecten zijn gestegen, waarbij de stijging het grootst is op het aspect ‘toereikend’.
Bezighouden met pensioen
Meer mensen geven aan de afgelopen zes maanden bezig te zijn geweest met het pensioen (58%) en/of iets veranderd te hebben hieraan (31%). Voor beide aspecten is dit een stijgende trend en de hoogste score in het afgelopen jaar.
Zaken bij geschilleninstanties
Uit de eerste kwartalen van 2025 gebleken dat nog zeer beperkt geschillen worden ingediend over de pensioentransitie (<10). Ook GIP heeft minder geschillen ontvangen dan aanvankelijk verwacht. De verwachting is wel dat dit aantal in de loop van 2025 zal toenemen. De geschillen die binnenkomen, verlopen veelal middels bemiddeling (85%). De meeste geschillen gaan over de pensioenberekening- en betaling (41%), gevolgd door de toepassing van wet- en regelgeving ‘algemeen’ (30%) en vervolgens door de informatieverstrekking (10%). Bij Kifid gaan de meeste geschillen over de lifecycle, indexatie en waardeoverdrachten.