Voortgang transitie en aandachtspunten in het beoordelingsproces door DNB
Aandachtspunten in het beoordelingsproces
Additionele aandachtspunten rond evenwichtigheid invaren
DNB constateert dat in veel invaardossiers de onderbouwing van de evenwichtigheid de transitie-effecten onvoldoende kan dragen. Het adresseren van deze tekortkomingen verhoogt de uitlegbaarheid en vermindert de juridische kwetsbaarheid van invaarbesluiten. DNB zal pensioenfondsen daarom bij de beoordeling van hun invaarmelding, voor zover daar aanleiding toe bestaat, vragen actie te ondernemen op de volgende vier aandachtspunten:
- Borging plausibiliteit
- Decompositie van transitie-effecten
- Verkennen alternatieve keuzes
- Herbeoordeling besluitvorming door fondsorganen en –functies
Voor een verdere toelichting kunt u dit hier lezen.
Aandachtspunten bij de beoordeling van de risicohouding
Bij beoordelingen van invaarbesluiten en partiële beoordelingen stuit DNB geregeld op tekortkomingen in de vaststelling en onderbouwing van de risicohouding. Dit betreft onder meer:
- Ruim vastgestelde risicohoudingen waarvan geen richtinggevende begrenzing uitgaat
- Feitelijke risicoblootstellingen onder de nieuwe Wtp-contracten die mogelijk niet passen bij de hoeveelheid risico die deelnemers kunnen en willen dragen.
Lees hier wat DNB van fondsen verwacht.
Voortgang transitie
Ruim 30 fondsen hebben hun invaarmelding bij DNB lopen en ongeveer 40 fondsen beogen in de komende 12 maanden in te varen. Daarnaast is zo'n 90 keer een partiële beoordeling aangevraagd, waarvan er inmiddels 60 zijn afgerond.
De meeste recente uitvraag van DNB laat zien dat pensioenfondsen steeds vaker kiezen voor een invaardatum in 2027 en 2028. Tegelijkertijd kiezen ruim 70 fondsen ervoor om gebruik te maken van de mogelijkheid om later dan 1 juli 2025 een invaarmelding bij DNB in te dienen.
DNB streeft ernaar om alle meldingen voorspoedig te beoordelen. Tegelijkertijd kan het noodzakelijk zijn om voorrang te geven aan fondsen met een eerdere invaardatum.