AFM Transitiebulletin pensioenen – december 2024
In het Transitiebulletin van december 2024 komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Vijf bevindingen rapport risicopreferentieonderzoek
De AFM publiceert later deze maand een nieuw rapport over het onderzoek naar het risicopreferentieonderzoeken (RPO’s) van 10 pensioenfondsen. Vijf aanbevelingen lichten ze alvast uit:
- Zorg voor voldoende bereik in het RPO
- Leg respondenten alleen geschikte vragen voor over afweging risico/rendement
- Maak de uitvraag niet onnodig complex
- Leg het RPO goed vast
- Zorg dat RPO-resultaat afleidbaar is uit gegeven antwoorden
Lees hier voor de verdere toelichting. - Prognose-transitieoverzichten
Je voldoet aan de wet als je tijdig deelnemers het prognose-transitieoverzicht verstrekt. De AFM vult tijdig in als minimaal één maand voor overgang naar het nieuwe stelsel maar raadt aan liefst twee tot drie maanden voor de overgangsdatum aan alle groepen van deelnemers te versturen.
De AFM keurt de transitieoverzichten niet vooraf goed. Pensioenfondsen zijn zelf verantwoordelijk voor de op te stellen informatie. Ze houden wel toezicht op de verstrekte informatie, bijvoorbeeld door de verstuurde overzichten op te vragen.
De prognose-transitieoverzichten moeten vanzelfsprekend de wettelijk vereiste informatie bevatten en probeer de verdere informatie en toelichtingen zo goed mogelijk af te stemmen op de deelnemers en op specifieke deelnemersgroepen. - Bedrag ineens
Als de Eerste Kamer instemt, moeten pensioenuitvoerders deelnemers de mogelijkheid gaan bieden om bij pensionering eenmalig een bedrag van maximaal 10 procent van hun pensioenvermogen op te nemen. Het opnemen van het ‘bedrag ineens’ kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is adequate keuzebegeleiding hierbij belangrijk.
Zodra de keuzemogelijkheid er is, moet de pensioenuitvoerder de deelnemers op een adequate wijze begeleiden en minimaal 6 maanden voor pensionering informatie hierover verstrekken. - Terugkoppeling platform pensioentransitie
Op 28 november vond er een Platform pensioentransitie plaats. DNB en AFM spraken met vertegenwoordigers uit de pensioensector over aandachtspunten en dilemma’s in de pensioentransitie. Er is onder andere stilgestaan bij transitiecommunicatie, onderzoeken van de toezichthouders, risicohouding en beleggingsbeleid. Lees hier het verslag. - Fouten gevonden in get clean-fase? Licht je deelnemers in
Veel pensioenfondsen zijn bezig met het herstellen van fouten in hun administratie (de get clean-fase). In veel gevallen moet je je deelnemers laten weten dat hun pensioen aangepast wordt en dat ze mogelijk eerder foute informatie kregen. Pensioenuitvoerders moeten hiervoor een zorgvuldig proces inrichten. Daarover stuurde AFM in november een sectorbrief aan pensioenfondsbestuurders.
De AFM geeft aan dat de inhoud van deze sectorbrief ook relevant is verzekeraars en premiepensioeninstellingen.