Diversiteit van belang in toetsingsproces DNB voor nieuwe bestuurders

Diversiteit in de samenstelling van pensioenfondsbesturen is een belangrijk thema. Gemengde, divers samengestelde besturen nemen immers verschillende perspectieven mee in hun afwegingen, wat de besluitvorming ten goede komt. De invulling van deze diversiteit kan op veel verschillende manieren. Het realiseren van meer diversiteit vergt de inzet van alle partijen die betrokken zijn bij de benoeming van pensioenfondsbestuurders.

Er is een grote rol weggelegd voor de voordragende partijen om diversiteit in pensioenfondsbesturen te realiseren. Een belangrijk onderdeel hiervan is successieplanning: besturen moeten al in een vroeg stadium rekening (kunnen) houden met de vacatures die gaan ontstaan, om kandidaten te kunnen vinden die bijdragen aan de diversiteit.

Daarnaast is het voor de voordragende partijen belangrijk om te weten dat De Nederlandssche Bank (DNB) in het toetsingsproces nadrukkelijk rekening houdt met het belang van diversiteit. DNB onderschrijft dat verschillen in ervaringen, kennis, leeftijd, geslacht, kennis en achtergrond kunnen zorgen voor betere besluitvorming in pensioenfondsbesturen. Ook personen zonder uitgesproken achtergrond of ervaring in de financiële sector kunnen met goede onderbouwing de aanvangstoets doorstaan. Hier kan vaker gebruik van worden gemaakt om diversiteit in pensioenfondsbesturen verder te vergroten.

De doelstelling die de sector zichzelf heeft opgelegd staat in de Code Pensioenfondsen en richt zich op diversiteit en inclusie. De norm houdt in dat zowel in het bestuur als in het verantwoordingsorgaan of het belanghebbendenorgaan er tenminste één vrouw en één man zitting neemt. Ook zitten er zowel mensen van boven als van onder de 40 jaar in deze organen. Het bestuur stelt een stappenplan op om diversiteit te bevorderen.

De nieuwe Code Pensioenfondsen gaat in per 1 januari 2024. De nieuwe Code handhaaft de bestaande diversiteitsnormen en voegt daar ook iets aan toe: de mogelijkheid van variatie in genderidentiteit. Ook worden de benoemingstermijnen van bestuursleden, leden van verantwoordingsorganen en belanghebbendenorganen aangescherpt. Op deze manier ontstaat er meer ruimte om invulling te geven aan diversiteit. De diversiteitsnormen worden versterkt doordat pensioenfondsen een schriftelijk diversiteitsbeleid moeten hebben. Daarnaast wordt er ook een sectorbrede Taskforce Diversiteit & Inclusie ingesteld met een aanjaagfunctie.