Kamerbrieven over de stand van zaken rondom de transitie en invaaradviezen

In aanloop naar een Kamerdebat over pensioenen eind januari 2024, heeft minister Schouten een brief gestuurd met daarin de stand van zaken rondom de pensioentransitie. Zij constateert dat de sector voortvarend aan de slag is, met eenzelfde zorgvuldigheid en betrouwbaarheid als het traject vanaf het Pensioenakkoord tot wet. Daarnaast heeft de minister antwoord gegeven op Kamervragen over het advies van de landsadvocaat uit 2011 over de Wet toekomst pensioenen. Gegeven de aard en duur van dit beleidsdossier, heeft zij bij uitzondering besloten om de leden van de Staten-Generaal gelegenheid te bieden om kennis te nemen van de adviezen zelf, door middel van een vertrouwelijke inzage in de adviezen over het invaren van pensioenen. Tot slot heeft zij antwoord gegeven op Kamervragen over de aanstelling van de regeringscommissaris.

Voortgang transitie

In de brief is de voortgang van de transitie weergegeven:

  • Uit voorlopige indexatiecijfers voor 2024 blijkt dat circa twee derde van de deelnemers een verhoging van de aanvullende pensioenen krijgt. Voor ongeveer 60% van de deelnemers is voor de verhoging van de pensioenen in 2024 gebruik gemaakt van de versoepelde indexatieregels van het transitie-ftk of de indexatie-AMvB.
  • Uit informatie van sociale partners is op te maken dat bij zeker 14 pensioenfondsen, goed voor ruim 9,5 miljoen pensioenaanspraken (van de in totaal circa 19 miljoen aanspraken bij pensioenfondsen), sinds 1 juli 2023 al arbeidsvoorwaardelijke afspraken zijn gemaakt. Via deze link is een aantal van deze transitieplannen te vinden.
  • Verzekeraars en premiepensioeninstellingen zijn al in aanloop naar 1 juli 2023 aan de slag gegaan met het ontwerpen van pensioenproducten die voldoen aan de Wtp. In 2023 hebben vier van de tien verzekeraars hun communicatieplan ingediend bij AFM. Vijf van de zes ppi’s hebben de communicatieplannen ingediend.
  • 73% van de ondervraagde pensioenfondsen en APF-kringen verwacht de huidige pensioenen in te varen naar de nieuwe pensioenregeling. De eerste 25 pensioenfondsen verwachten in 2025 over te stappen. Het zwaartepunt voor het invaren ligt naar verwachting in 2026. De verwachte contractkeuze van de invarende fondsen is veelal het solidaire contract (63%).
  • Om het brede publiek te informeren over de nieuwe pensioenwet is in augustus 2023 door het ministerie van SZW een publiekscampagne gestart. De meerderheid van de fondsen (88%) heeft sinds 1 februari 2023 hun deelnemers geïnformeerd over de transitie en het nieuwe pensioenstelsel en een kleine groep (11%) heeft hun deelnemers ook al geïnformeerd over de afspraken in het transitieplan. Het gros van de fondsen (66%) zal in 2024 volgen.

Verzoek tot inzage juridische adviezen

Zowel uit de Eerste Kamer als de Tweede Kamer is verzocht om inzage in de juridische adviezen over invaren. Eerder deze maand waren al de interne en externe schriftelijke adviezen die sinds 2010 zijn gegeven over invaren openbaar gemaakt. Minister Schouten heeft aangegeven dat de adviezen betrekking hebben op de procespositie van de staat, en zich daarom niet lenen voor openbaarmaking. Zij heeft echter oog voor het gegeven dat de aard en duur van dit beleidsdossier uitzonderlijk is. Vanaf de gesprekken over het Pensioenakkoord 2010 is onderzocht hoe het invaren vorm kon krijgen binnen de grenzen van het Europese eigendomsrecht. Ieder advies heeft daarmee in enige mate bijgedragen aan de kennis en vormgeving van het invaren en zodoende het mogelijk maken van de onderhandelingen over het Pensioenakkoord 2019 en de vastlegging ervan in de Wtp. Het belang van de staat bij de vertrouwelijkheid van deze adviezen staat onverkort, maar in het licht van dit bijzondere traject heeft zij, bij uitzondering, besloten om de leden van de Staten-Generaal gelegenheid te bieden om kennis te nemen van de adviezen zelf door middel van een vertrouwelijke inzage in de adviezen over het invaren van pensioenen.

Vragen over de aanstelling van de regeringscommissaris

In antwoord op vragen van het Kamerlid Omtzigt (NSC), heeft de minister nogmaals uiteengezet wat de functieomschrijving van de regeringscommissaris transitie pensioenen is, en op welke manier geborgd is dat professor Fieke van der Lecq deze functie kundig en onafhankelijk kan vervullen.