Kamerbrief openbaarmaking interne adviezen over invaren

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft, als antwoord op de Kamervragen van Kamerlid Omtzigt, een lijst openbaar gemaakt met de interne en externe schriftelijke adviezen die sinds 2010 zijn gegeven over invaren. Bij interne adviezen gaat het daarbij om (beslis)nota’s van ambtenaren. Per advies is bekeken of de informatie openbaargemaakt kan worden of dat bepaalde onderdelen niet gedeeld kunnen worden vanwege het belang van de Staat. In de bijbehorende brief heeft zij een korte duiding gegeven bij de documenten. De duiding is met name bedoeld om de documenten te kunnen plaatsen in de tijd.

De minister benadrukt in de brief dat in de periode 2011-2013 werd uitgegaan van het Pensioenakkoord dat in 2010 is gesloten. Destijds lag onder andere een variant op tafel waar verplicht collectief wordt ingevaren door pensioenfondsen. Het juridisch advies over deze variant was dat het eigendomsrecht niet per definitie in de weg aan het invaren staat, maar dat de onderbouwing van het invaren op dat moment onvoldoende was.

In het Pensioenakkoord van 2019, waarop de Wet toekomst pensioenen gebaseerd is, is uiteindelijk gekozen voor de omzetting van bestaande pensioenen naar pensioenen in een (flexibele of solidaire) premieregeling, waarbij er geen wettelijke verplichting voor fondsen geldt om in te varen. Deze variant is uitgebreid juridisch getoetst door experts en de Raad van State; hieruit blijkt dat de regels voor het invaren weliswaar regulering van eigendom zijn, maar dat dit gerechtvaardigd is vanwege het collectieve karakter van de besluitvorming over pensioenen.

Via deze link zijn de brief van de regering, de inventarislijst en de interne en externe adviezen over invaren te vinden.