Terublik congres Werken aan ons pensioen - 19 juni 2024

Op 19 juni vond in de Rijtuigenloods in Amersfoort de tweede editie van het congres Werken aan ons pensioen plaats. Met een volle zaal en een vol programma was het een dag om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

De dag werd plenair geopend door dagvoorzitter Jannie Benedictus met een videoboodschap van minister Schouten. Zij sprak het publiek met pensioenprofessionals nog een laatste keer toe. Ze merkt dat de sector hard aan het werk is, nu de Wet toekomst pensioenen bijna een jaar van kracht is, maar ook dat er nog een aantal jaar veel werk verzet moet worden. Zij complimenteerde de aanwezigen met het harde werk tot nu toe en moedigde hen vooral aan om door te gaan. Ze nodigde iedereen uit om het ministerie, de toezichthouders en de koepelorganisaties te blijven voeden met signalen over de voortgang van de transitie, vooral als er uitdagingen of specifieke situaties zijn die vragen om nadere duiding. Ze eindigde met iedereen veel wijsheid en succes te wensen, en gaf een tipje van de sluier door te zeggen dat ze het advies van de Regeringscommissaris transitie pensioenen volledig gaat omarmen.

Projectleider Saskia de Zwaan van het platform Werken aan ons pensioen lichtte daarna toe wat er allemaal op de website te vinden is aan informatie, zoals formats voor het transitie-, implementatie- en communicatieplan en de verschillende animaties. Dit kan iedereen gebruiken voor de eigen praktijk, maar Saskia riep op om de content van Werkenaanonspensioen.nl ook in te zetten om het belang van pensioen en de algemene pensioenkennis te verhogen. Het is een eenmalig moment dat pensioen zo in de kijker staat. Maak daar gebruik van.  

Fieke van der Lecq presenteerde als Regeringscommissaris haar advies, na een halfjaar lang te hebben gesproken met alle ketenpartners in de sector. Haar hoofdboodschap was dat ze geen reden ziet om de einddatum van de transitie uit te stellen. Wel wees ze aandachtspunten voor het aansporen van werkgevers met een verzekerde regeling. Ze riep pensioenfondsen op om in één keer een kwalitatief goed plan in te dienen bij de toezichthouders, om veel iteraties te voorkomen. In het vraaggesprek met de dagvoorzitter gaf ze aan dat hoewel fondsen niet lijken uit te stellen, ze zorgen heeft over sociale partners die te lang blijven onderhandelen waardoor er dan geen tijd meer is voor het zorgvuldig meenemen van de verenigingen voor het hoorrecht. Ze ziet wel dat er intrinsieke motivatie is om goede invulling te geven aan de solidariteit en evenwichtigheid. Wat wetgeving betreft, benadrukte ze dat er sectorbreed behoefte is aan duidelijkheid en rust om de transitie tot een goed einde te brengen. Het komende halfjaar wordt spannend: koplopers gaan over en alle transitieplannen moeten af – iets wat de Regeringscommissaris goed zal monitoren voor haar volgende advies, dat rond de jaarwisseling zal verschijnen.

Na dit inhoudelijke programma zorgde cabaretier en filosoof Paul Smit voor een creatieve noot met een kijkje in het brein, waarmee hij het plenaire programma afrondde.

De hoofdmoot van de dag bestond uit drie deelsessierondes, waarin in totaal 27 verschillende sessies werden verzorgd voor en door de sector. Er werden ervaringen gedeeld, vragen gesteld en dilemma’s gedeeld. Tijdens de lunch en borrel werden de gesprekken voortgezet.

Download hier de presentaties van de deelsessies.