DNB publiceert factsheet over uitzondering verplichte jaarlijkse haalbaarheidstoets in 2024

De Nederlandsche Bank gaat ervan uit dat pensioenfondsen die van plan zijn volledig in te varen, vallen onder de uitzondering op de verplichting van een jaarlijkse haalbaarheidstoets in 2024. Hierover heeft DNB een factsheet gepubliceerd op haar website.

In de eerder gestuurde verzamelbrief pensioenonderwerpen voorjaar 2024 van het ministerie van SZW wordt aangegeven dat SZW voornemens is om in de lagere regelgeving een grondslag te introduceren voor pensioenfondsen om al in 2024 onder voorwaarden te kunnen afzien van de verplichte jaarlijkse haalbaarheidstoets. Een voorwaarde die wordt genoemd is dat deze uitzondering zal gelden voor fondsen die voornemens zijn in te varen. De voorwaarden worden nog nader uitgewerkt in een regeling.

DNB gaat er nu vanuit dat deze uitzondering alleen geldt voor pensioenfondsen die voornemens zijn volledig in te varen. Voor pensioenfondsen die niet of maar deels invaren en waarbij bestaande aanspraken en rechten op vastgestelde uitkeringen blijven bestaan, lijkt het aannemelijk dat de jaarlijkse haalbaarheidstoets van toepassing blijft voor alleen bestaande aanspraken en rechten op vastgestelde uitkeringen. DNB hanteert tot nadere informatie van de minister voorgaande uitgangspunt.