Publieksmonitor pensioenen Q4 2023

In het vierde kwartaal 2023 blijft de vertrouwensscore (een objectief construct) in het pensioenstelsel stabiel op een neutrale score van 5,7 (op schaal van 1 tot 10).

Twee derde (65%) van de Nederlanders is op de hoogte van aankomende veranderingen in de pensioenregels. Het heeft dit jaar nog niet geleid tot grote veranderingen in het vertrouwen in het pensioen. Net als in voorgaande metingen, blijkt het vertrouwen stelselmatig hoger onder gepensioneerden en financieel hoog geletterden.

Het kennisniveau is stabiel ten opzichte van de vorige meting. Ook het gedrag blijft stabiel gedurende het jaar. Iets minder dan 40% zegt altijd (digitale) post van het pensioenfonds te openen en eveneens zo’n 40% bekijkt elk jaar het UPO.

De publieksmonitor pensioenen heeft als doel om doorlopend het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in het pensioenstelsel inzichtelijk te maken. Hierbij ligt primair de nadruk op het meten van vertrouwen in het stelsel en de partijen daarachter, en secundair op het meten van basiskennis over en gedrag ten aan zien van pensioenen.

De Publieksmonitor Pensioenen kwartaal 4 2023 is hier volledig in te zien.