Transitiebulletin AFM – december 2023

Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar Transitiebulletin van december 2023 gepubliceerd.

In het bulletin wordt gesproken over:

  • Indexatie-AMvB 2023: communicatievereisten verduidelijkt
    Ook dit jaar kunnen pensioenfondsen besluiten om gebruik te maken van de indexatie-AMvB. Tot 31 december kunnen ze pensioenen en aanspraken verhogen onder versoepelde voorwaarden. De wettelijke communicatie-eisen daarbij zijn door de minister verduidelijkt ten opzichte van vorig jaar. De AFM zal begin 2024 een onderzoek hiernaar starten.
  • Evenwichtigheid bij transitiecommunicatie
    Deelnemers ontvangen tijdens de transitie naast reguliere informatie zoals het UPO ook op verschillende momenten informatie over wat de transitie voor hen persoonlijk betekent. Zorg ervoor dat die informatie correct, begrijpelijk en duidelijk is; en dat je op ieder informatiemoment evenwichtig voor- en nadelen benoemt.
  • Meerderheid fondsen informeert deelnemers over transitie in 2025-2026
    Voor deelnemers moet duidelijk zijn wat de gevolgen van de transitie zijn voor hun pensioen. Tijdens de transitie zijn er daarom verschillende momenten waarop pensioenuitvoerders verplicht zijn om informatie te verstrekken. De meerderheid van de pensioenfondsen doet dit in 2025 en 2026. Dit blijkt uit de Wtp-monitoringsuitvraag die AFM en DNB samen uitvoeren.

Lees hier het gehele Transitiebulletin.