Externe geschilleninstanties Wet toekomst pensioenen

Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Tweede en Eerste Kamer over de externe geschilleninstanties geïnformeerd. Met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is geregeld dat deelnemers, gewezen deelnemers, andere aanspraakgerechtigden of pensioengerechtigden voor een geschil met hun pensioenuitvoerder terecht kunnen bij een externe geschilleninstantie. Voor pensioenuitvoerders geldt op hun beurt dat zij aangesloten dienen te zijn bij een aangewezen instantie tot beslechting van deze geschillen.

Per 1 januari 2024 kunnen deelnemers met een geschil bij een pensioenfonds zich richten tot de Stichting Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP) en deelnemers met een geschil bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Het is belangrijk dat deelnemers met geschillen terechtkunnen bij een onafhankelijke instantie wanneer zij er met hun pensioenuitvoerder niet uitkomen en niet (direct) de gang naar de rechter willen maken. De geschilleninstanties kunnen geschillen met een bindende uitspraak afdoen indien deelnemers daarmee hebben ingestemd. Daarmee wordt invulling gegeven aan een groot deel van de motie Moonen c.s.