DNB geeft terugkoppeling op governance risico’s én uitkomsten onderzoek over beheersing datakwaliteit

Lees hieronder de terugkoppelingen van De Nederlandsche Bank (DNB)  op de beheersing van de governancerisico’s tijdens de transitie én het onderzoek dat uitgevoerd is naar de beheersing van de datakwaliteit voor, tijdens en na de transitie. 

Gesprekken tussen DNB en pensioenfondsen bieden inzichten in beheersing van governance risico’s tijdens de transitie

In 2023 heeft DNB gesprekken gevoerd met verschillende pensioenfondsen om risico’s te identificeren ten aanzien van de rollen en taken van fondsorganen en sleutelfuncties. Ook de evenwichtige belangenafweging in het kader van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel was in scope. Daarnaast organiseerde DNB voor kleinere pensioenfondsen een seminar. De terugkoppelingen van de gesprekken kunt u hier lezen.

Uitkomst onderzoeken over beheersing datakwaliteit bij Nederlandse pensioenfondsen

DNB heeft in 2023 op basis van desk research en risico identificerende gesprekken een onderzoek uitgevoerd naar de beheersing van de datakwaliteit voor, tijdens en na de transitie. Uit het onderzoek is gebleken dat nog niet alle onderzochte pensioenfondsen het in de Good Practice geboden handvat in voldoende mate hebben ingevuld. DNB deelt hier de belangrijkste observaties over onder andere de compleetheid van het datakwaliteitsbeleid, de risico-inventarisatie op KDE-niveau en de aansluiting van data-analyses op de risicobeoordeling.