Rondetafelgesprek DNB over formalisering beoordelingsproces buy-in/buy-out collectieve waardeoverdrachten

Op 2 oktober 2023 organiseerde De Nederlandsche Bank (DNB) een rondetafelbijeenkomst over buy-in/buy-out collectieve waardeoverdrachten (CWO’s). DNB ging in gesprek met vertegenwoordigers van bijna twintig verzekeraars en pensioenfondsen om het beoordelingsproces voor buy-in/buy-out CWO’s te formaliseren. Ze bespraken waarom DNB dit beoogt en de wijze waarop DNB dit denkt te kunnen realiseren.

Vanwege de verwachte toename voor buy-in/buy-out CWO’s in de komende jaren wordt er gewerkt aan de formalisering van het beoordelingsproces van dit type CWO’s. De feedback die tijdens de rondetafelbijeenkomst is verzameld, neemt DNB mee bij het formuleren van haar guidance, die binnenkort verschijnt op deze pagina.

Lees hier de terugkoppeling van wat er tijdens het rondetafelgesprek besproken is.

Wat is een buy-in/buy-out?

Een collectieve waardeoverdracht houdt in dat de pensioenrechten en -aanspraken van deelnemers worden overdragen naar een andere pensioenuitvoerder. Dat wordt een buy-out genoemd als de ontvangende uitvoerder een verzekeraar is. Voorafgaand aan zo’n buy-out vindt doorgaans een herverzekering van deze pensioenrechten en -aanspraken plaats bij de betreffende verzekeraar. Dat wordt de buy-in genoemd. Ten behoeve van de buy-in betaalt het pensioenfonds een koopsom die wordt gefinancierd door (gedeeltelijke) liquidatie van de beleggingsportefeuille van het pensioenfonds. Met de buy-in/buy-out CWO wordt uiteindelijk gerealiseerd dat het pensioenfonds liquideert en alle pensioenrechten en -aanspraken overdraagt aan een verzekeraar.