Publieksmonitor pensioenen Q3 2023

In het derde kwartaal 2023 blijft de vertrouwensscore (een objectief construct) in het pensioenstelsel stabiel op een score van 5,7 (op schaal van 1 tot 10).

Steeds meer mensen weten dat er iets gaat veranderen aan het pensioen in Nederland: van 56% in Q2 naar 63% nu.  Gevraagd naar wat men heeft gehoord over de verandering, komen er drie clusters van antwoorden naar voren: de veranderingen zijn groot/ingrijpend, het pensioen wordt individueler en er zal minder zekerheid zijn. Mensen noemen ook nog flink wat zaken die niet juist zijn. Het kennisniveau omtrent het pensioenstelsel blijft stabiel, maar steeds meer mensen weten dat het nieuwe stelsel meer doet voor zzp’ers en steeds meer mensen weten ook dat in het nieuwe stelsel niet iedereen in één groot pensioenfonds terecht komt. Bekendheid over de veranderingen is groter onder gepensioneerden en financieel hoog geletterden.

De publieksmonitor pensioenen heeft als doel om doorlopend het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in het pensioenstelsel inzichtelijk te maken. Hierbij ligt primair de nadruk op het meten van vertrouwen in het stelsel en de partijen daarachter, en secundair op het meten van basiskennis over en gedrag ten aan zien van pensioenen.