Tweeminutendebat Pensioenonderwerpen

Op 11 oktober jl. was er in de Tweede Kamer een tweeminutendebat Pensioenonderwerpen met minister Schouten van Armoede, Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. De sprekers waren leden van de fracties PVV, D66, VVD, CDA en SP. Er zijn een vijftal moties ingediend, waarover op 17 oktober 2023 gestemd is.

  1. Motie van het lid Van Weyenberg C.S. (D66) waarin de regering wordt verzocht te onderzoeken welke belemmeringen jongeren ervaren om toe te kunnen treden tot pensioenfondsbesturen, ook als zij de PensioenLab Academie hebben afgerond. Ook wordt de regering verzocht om de toetsing op een diverse samenstelling door De Nederlandsche Bank, zeker tijdens de transitie, beter bekend te laten zijn bij voordragende partijen. Deze motie is aangenomen.
  2. Motie van het lid Palland C.S. (CDA) waarin de regering wordt verzocht om met een verduidelijking te komen over de mogelijkheid tot restitutie en de reikwijdte daarvan of eventuele kaders daarvoor bij PPl’s. De Kamer moet hierover geïnformeerd worden in het eerste kwartaal van 2024. Deze motie is aangenomen. Daarbij hoort de toezegging dat er op www.werkenaanonspensioen.nl verduidelijkt wordt wat de situatie bij PPI's is ten aanzien van restitutie in het nieuwe stelsel, zodat ook duidelijk is dat we dit nu op risicobasis vormgeven.  
  3. Motie van de leden Smals (VVD) en Léon de Jong (PVV) waarin de regering wordt verzocht duidelijke en transparante communicatie over de afweging van financiële consequenties versus andere overwegingen zoals risico en maatschappelijke impact op te nemen in het toetsingskaders. Deze motie is aangehouden.
  4. Motie van de leden Léon de Jong (PVV) en Stoffer (SGP) waarin de regering wordt verzocht om restitutie binnen het nabestaandenpensioen als een keuze mogelijk te maken. Deze motie is verworpen.
  5. Motie van het lid Van Kent (SP) waarin de demissionaire regering wordt verzocht geen onomkeerbare stappen te zetten bij de invoering van de Wtp tot er een nieuwe regering is. Deze motie is verworpen.

Daarnaast heeft de minister een tweetal toezeggingen gedaan:

  1. Op de website werkenaanonspensioen.nl zal worden verduidelijkt wat de situatie bij PPI's is ten aanzien van restitutie in het nieuwe stelsel, zodat ook duidelijk is dat we dit nu op risicobasis vormgeven.
  2. De uitoefening van het hoorrecht kan pas plaatsvinden als het concepttransitieplan gereed is, want eerder is er niets om over gehoord te worden. Op de website van werkenaanonspensioen.nl is toegezegd de onderhandelende partijen op te roepen om elkaar snel te vinden, zonder de formele stap te doorkruisen.