Handreiking evenwichtige transitie gepubliceerd

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft, samen met betrokkenen uit de pensioensector, de Handreiking evenwichtige transitie opgesteld. Deze handreiking heeft als doel om partijen te ontzorgen en comfort te bieden en dient als begeleiding bij het maken van keuzes voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

De handreiking bestaat uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel wordt het wettelijk kader behandeld, namelijk de mijlpalen en verplicht op te stellen plannen, het transitie-ftk dat geldt tijdens de transitieperiode en het standaard invaarpad, het kader voor het omrekenen van collectief vermogen, de twee rekenmethodes, compensatie voor afschaffing van de doorsneesystematiek en besluitvorming tijdens de transitie.

Het tweede onderdeel gaat over de ruimte die er is om populatie- en fondsspecifieke afspraken te maken over de transitie, en welke overwegingen een rol kunnen spelen. Hier staan handvattenĀ  voor sociale partners en fondsbesturen om de evenwichtige transitie vorm te geven. Hiertoe wordt in de handreiking een aantal suggesties gedaan.

De handreiking is tot stand gekomen met medewerking van vertegenwoordigers van ouderenorganisaties ANBO, KNO-PCOB en de Koepel Gepensioneerden, jongerenorganisaties CNV Jongeren en FNV Young & United, de Pensioenfederatie en sociale partners (FNV, CNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland).