Waardevolle lessen van Martin van Rijn gemist?

Martin van Rijn, voormalig minister en staatssecretaris, vertelde tijdens de feestelijke lancering van werkenaanonspensioen.nl over de belangrijk lessen die we kunnen leren uit eerdere complexe, maatschappelijke transities. Als voorbeeld gebruikte hij de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

Martin van Rijn, voormalig minister en staatssecretaris, vertelde tijdens de feestelijke lancering van werkenaanonspensioen.nl op 13 januari over de belangrijke lessen die we kunnen leren uit eerdere complexe, maatschappelijke transities. Als voorbeeld gebruikte hij de invoering van het nieuwe zorgstelsel. 

Blijf het waarom uitleggen

Van Rijn benadrukte om de transitie niet te onderschatten. 'Mensen hebben echt een lange tijd nodig om het vernieuwde pensioenstelsel te begrijpen. Keer op keer het ‘waarom’ uitleggen is heel belangrijk. Ook al denk je zelf als professional dat het allemaal wel verteld is. Blijven uitleggen, blijven communiceren en blijven praten.'

Eerlijke communicatie

Ook vertelde Van Rijn dat je periodiek blijft communiceren over de mijlpalen die gerealiseerd moeten worden. Welke zijn al behaald? En welke moeten nog gerealiseerd worden? Zorg ook dat er een eerlijk verhaal ligt. Ook als scenario’s tegenvallen.

Houd vol

De pensioenhervorming is eigenlijk als het klimmen van een hele hoge berg. In het begin gaat het heel goed, je hebt een goede conditie. En halverwege word je overvallen door 'hoogtevrees'. Je denkt dan: ‘Waarom doen we dit nog, het is wel heel veel werk.’ Juist dan moet je volhouden en blijven communiceren. Zorg dat je de top van de berg in beeld houdt.

Nieuwsgierig naar de andere waardevolle lessen?

Kijk snel de speech terug.